ОЛІЯР МАРІЯ ПЕТРІВНА

доктор педагогічних наук, доцент,

завідувач кафедри педагогіки початкової освіти

<strong>Персональна інформація</strong><strong>Наукові соціальні мережі</strong><strong>Контакти</strong>

Оліяр Марія Петрівна – доктор педагогічних наук, завідувач кафедри педагогіки початкової освіти. У 1979 р. з відзнакою закінчила філологічний факультет Івано-Франківського державного педагогічного інституту імені Василя Стефаника. Працювала вихователем у  дитячому садку № 1 м. Івано-Франківська, вчителем української мови і літератури Івано-Франківської СШ № 1, а з 1988 р. розпочала викладацьку діяльність в університеті.

У 1993 р. захистила кандидатську дисертацію на тему «Навчально-пізнавальна культура молодших школярів» (на матеріаліукраїнськоїмови) за спеціальністю 13.00.02 – методика викладання (українська мова). У 1994 р. присвоєно звання доцента.

У 2016 р. захистила докторську дисертацію на тему «Теоретико-методичні засади формування комунікативно-стратегічної компетентності майбутніх учителів початкових класів» за спеціальностями 13.00.02 – теорія та методика навчання (українська мова), 13.00.04 – теорія і методика професійної освіти.

М.П. Оліяр  є членом Вченої ради та науково-методичної ради Педагогічного факультету. Вона має великий практичний досвід у галузі професійної підготовки майбутніх учителів початкової школи, у розробці навчальних планів та освітньо-професійних програм із галузі знань 01 Освіта/Педагогіка спеціальності 013 Початкова освіта.

В авторському доробку М.П. Оліяр більше 130 наукових праць з проблем формування особистості молодшого школяра та професійної  підготовки майбутніх педагогів, опублікованих у фахових вітчизняних та зарубіжних виданнях. Вона є керівником науково-дослідної теми «Розвиток особистості молодшого школяра в умовах гірського середовища» (державний реєстраційний номер 0113 U 005200) міжнародного проекту «Гірська школа. Стан. Проблеми. Перспективи розвитку», керівником лабораторії освітніх інновацій кафедри педагогіки початкової освіти, головним редактором наукового фахового видання з педагогічних наук «Гірська школа Українських Карпат», науковим редактором серії колективних монографій та науково-методичних посібників з актуальних проблем початкової освіти і професійного становлення вчителя, членом редколегій наукових фахових видань «Освітній простір України», «Обрії»,що входять до переліку наукових фахових видань України в галузі педагогічних наук.

М.П. Оліяр є членом спеціалізованої вченої ради Д 20.051.01  ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника».

Як учений і педагог М.П. Оліяр  активно співпрацює з педагогічною громадськістю України і зарубіжжя, є учасником, організатором та співорганізатором низки міжнародних і всеукраїнських конференцій,  науково-методичних семінарів з питань розвитку початкової і професійно-педагогічної освіти, учасником міжнародних освітніх проектів.

За активну роботу з підготовки педагогічних кадрів для закладів освіти України неодноразово нагороджувалася грамотами ректорату ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Департаменту освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту Івано-Франківської ОДА.

Науковий ступінь: доктор педагогічних наук.

Наукова діяльність: Оліяр М.П. працює над проблемамиформування комунікативної компетентності майбутніх учителів початковоїшколи, комунікативної особистості майбутніх педагогів, їхніх ціннісних орієнтацій, а також розвитку комунікативних умінь молодших школярів, навчально-пізнавальної культури учнів початкової школи.

Навчальна діяльність:

забезпечує викладання навчальних дисциплін: «Актуальні проблеми початкової  освіти», «Комунікативна педагогіка»,  «Основи педагогіки зі вступом до спеціальності», «Дидактика», «Теорія і методика виховання», «Педагогічний менеджмент».

Здійснює керівництво магістерськими роботами. Керівник  студентського наукового гуртка  «Формування комунікативної компетентності молодших школярів».

ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені В. Стефаника»

Педагогічний факультет

Кафедра педагогіки початкової освіти

м.Івано-Франківськ, вул.Бандери, 1, 308 каб.

E-mail:oliyar27@gmail.com

mariya.oliyar@pnu.edu.ua

Тел.: +380342-75-09-12