ГУРТОК «МОВНІ ЕКОЛОГИ» ПОПОВНИВСЯ ПЕРШОКУРСНИКАМИ – ЮНИМИ ДОСЛІДНИКАМИ ПРОБЛЕМ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ

Гурток «Мовні екологи», що працює на кафедрі педагогіки початкової освіти (керівник – проф. Галина Білавич, староста – студентка групи ПО-32 Мар’яна Перчик), провів організаційне засідання, на якому першокурсниць Вероніку Озарко, Софію Шимків, Віолетту Семчук, Марію Турелик, Олександру Ханас, Марію Кондрат, Діану-Марію Крайник, Анастасію Андрушко та інших студенток спеціальності «Початкова освіта» урочисто посвятили в мовні екологи.

Про важливість і практичну значущість діяльності гуртка (формувати знання в галузі екології української мови, нормативності мови в її усній та письмовій формах, навички чути й бачити мовленнєві негаразди, уміти їх виправляти, стежити за власним мовленням та формувати його культуру, дбати про мовленнєву культуру школярів, екологізувати мовне довкілля) розповіла проф. Галина Білавич.

Із власними  науковими здобутками в царині екології мови своїх юних колег познайомили гуртківці Мар’яна Перчик, Марія Пилипів, Ангеліна Павлюк, Тетяна Бобецька, які розповіли про досвід організації і проведення досліджень, участь у виступах на наукових конференціях, публікаціях у збірниках наукових праць та фахових виданнях України, участі в проєкті «Університет обдарованої дитини», де вони ведуть майстер-класи для школярів, тощо.

Про роль і значення наукової діяльності в професійному становленні студентів як майбутніх учителів початкової школи, у здобутті стипендій, грантів наголосила Мар’яна Перчик, цьогорічний стипендіат Фонду Інституту Східноєвропейських досліджень та Благодійного Фонду «Повір у себе»: «Важливо вже з першого курсу почати займатися науковою роботою, бо, по-перше, це цікаво, по-друге, це пізнавально, по-третє, це знадобиться в подальшому навчанні, по-четверте, це може приносити і матеріальну винагороду, позаяк практично в усіх конкурсних вимогах прописано такий пункт, як участь у наукових конференціях, наукові публікації, а також громадська, волонтерська та інша діяльність».

Перше в цьому навчальному році організаційне засідання гуртка «Мовні екологи» закінчилося презентацією монографії Галини Білавич «Екологія українського наукового мовлення» (Івано-Франківськ, 2021. 18,6 д.а.), присвяченої науковому стилю української мови крізь призму екології мови, теоретичному й практичному аспектам порушеної проблеми.