БУДНИК ОЛЕНА БОГДАНІВНА

доктор педагогічних наук, професор,

професор кафедри педагогіки початкової освіти,

Директор Центру інноваційних

освітніх технологій “PNU EcoSystem”

Персональна інформаціяНаукові соціальні мережіКонтакти

Будник Олена Богданівна у 1993 році закінчила Прикарпатський університет ім. Василя Стефаника, отримала диплом спеціаліста з відзнакою за спеціальністю “Педагогіка і методика початкового навчання” та здобула кваліфікацію вчителя початкових класів.

У 1997 році захистила кандидатську дисертацію на тему «Педагогічні передумови господарського виховання молодших школярів» за спеціальністю 13.00.01 – теорія та історія педагогіки (Прикарпатський університет ім. Василя Стефаника).

У 2001 році отримала вчене звання старшого наукового співробітника за спеціальністю 13.00.07 – теорія та методика виховання (Інститут проблем виховання АПН України).

У 2015 році захистила докторську дисертацію на тему «Теоретичні і методичні засади професійної підготовки майбутніх учителів початкових класів до соціально-педагогічної діяльності» за спеціальністю 13.00.04 – теорія і методика професійної освіти (Житомирський державний університет імені Івана Франка).

У 2018 році отримала вчене звання професора кафедри педагогіки початкової освіти.

Упродовж 2016-2019рр. працювала в складі науково-методичної комісії сектору вищої освіти Науково-методичної ради Міністерства освіти і науки України за спеціальністю 013 Початкова освіта з розробки стандартів вищої освіти ОР «Бакалавр», «Магістр».

Головний редактор фахових журналів з педагогіки: «Journal of Vasyl Stefanyk Precarpathian National University» та «Освітні обрії». Член редакційної колегії фахових журналів: «Вісник Черкаського університету» (Педагогічні науки), «Scientific Bulletin of Chełm» та «Scientia» (Польська Республіка).

Професійна діяльність

З 1994 по 2012 рр. працювала в Науково-методичному центрі “Українська етнопедагогіка і народознавство” НАПН України та Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника на посадах: старшого лаборанта, молодшого наукового співробітника, старшого наукового співробітника, провідного наукового співробітника.

З 1999 р. працювала на посаді доцента різних кафедр Педагогічного інституту ДВНЗ “Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника”; з 2013 р. – доцент кафедри теорії та методики початкової освіти.

У 2015-2017 рр. працювала завідувачем кафедри педагогіки початкової освіти, далі – професор цієї ж кафедри.

Директор Центру інноваційних освітніх технологій “PNU EcoSystem” (утворений рішенням вченої ради університету (протокол № 7 від 30 серпня 2019 р.)

Пройшла наукове стажування в Університеті Східного Теннессі (2014 р., м. Джонсон Сіті, Західна Вірджинія, США), де вивчала досвід роботи викладачів вищої школи в умовах полікультурності.

Пройшла стажування в Державній вищій професійній школі в Хелмі (Республіка Польща, 2016) та підвищення кваліфікації в Університеті Деусто (Іспанія, 2018), Кіпрському університету (Кіпр, 2018), Краківській гірничо-металургійній академії (Республіка Польща, 2018).

Пройшла навчання за програмою тренінгу «Підготовка тренерів для навчання вчителів Нової української школи» (2018). Брала участь в експертизі підручників для Нової української школи (2018-2019рр.).

Науковий ступінь: доктор педагогічних наук.

Вчене звання: професор

Наукова діяльність: автор близько 300 наукових публікацій, у тому опублікованих у вітчизняних і міжнародних рецензованих фахових виданнях. Автор 4-х статей, які опубліковані англійською мовою у періодичних виданнях, включених до наукометричних баз Scopus і Web of Science.

Найважливіші книги: “Етнопедагогіка господарсько-економічного виховання” (2005.), “Етноекономічна компетенція школяра” (2008), “Етнопедагогічна складова процесу формування компетентностей молодших школярів” (2009, редагування), «Соціально-педагогічна діяльність учителя початкових класів» (2012), «Професійна підготовка майбутніх учителів початкових класів до соціально-педагогічної діяльності: теорія і практика» (2014), «Інклюзивна освіта» (2015), «Порівняльна педагогіка» (2019), «Педагогічний супровід інклюзивної освіти» (2019) та ін.

Підготовка наукових кадрів. За наукового керівництва захищено кандидатські дисертації: К. Романюк “Педагогічні умови виховання толерантності в дітей дошкільного віку” за спеціальністю 13.00.08 – дошкільна педагогіка (2014), С. Смолюк «Організаційно-педагогічні умови становлення розвивального освітнього середовища в системі початкової освіти України (кінець ХХ – початок ХХI ст.)» за спеціальністю 13.00.01 – загальна педагогіка та історія педагогіки (2017).

Здійснює наукове консультування здобувачів наукового ступеня кандидата педагогічних наук.

Член двох спеціалізованих рад із захисту кандидатських і докторських дисертацій: за спеціальністю 19.00.07 – педагогічна та вікова психологія (соціальні та поведінкові науки) та за спеціальністю 13.00.04 –  теорія і методика професійної освіти, 13.00.01 – загальна педагогіка та історія педагогіки в Державному вищому навчальному закладі «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника».

Сфера наукових інтересів – актуальні проблеми професійної підготовки майбутніх учителів, електронне навчання в Новій українській школі, соціально-педагогічна діяльність у початковій школі, інклюзивна освіта, філософія освіти, інноваційні технології навчання, стратегічне управління в сфері освіти, STEAM-освіта, зарубіжний досвід підготовки педагогів у закладах вищої освіти.

Навчальна діяльність: забезпечує викладання навчальних дисциплін: «Інклюзивна освіта», «Порівняльна педагогіка», «Педагогічна інноватика», «Адаптивна педагогіка», «Теорія і методика виховання», «Організація педагогічного процесу в початковій школі» та ін.

Здійснює наукове керівництво магістерськими роботами. Керівник студентської проблемноїї групи «Соціально-виховні технології в початковій школі».

Організаційна діяльність:

Директор Центру інноваційних освітніх технологій “PNU EcoSystem” (утворений рішенням вченої ради університету (протокол № 7 від 30 серпня 2019 р.)

Керівник науково-дослідної роботи «Професійна підготовка вчителя: соціально-педагогічний контекст» (0117U003281).

Керівник академічної групи університету міжнародного проекту ERASMUS+ «MoPED – Модернізація вищої педагогічної освіти з використання інноваційних інструментів викладання», № 586098-EPP-1-2017-1-UA-EPPKA2-CBHE-JP (2017-2020).

Співкоординатор українсько-польського проекту з обміну студентами “Культура, історія, традиції: у пошуках спільних цінностей” під патронатом Polsko-Ukrainskej Rady Wymiany Mlodziezy (FRSE) (вересень-листопад, 2016) – Хелм (Республіка Польща) – Івано-Франківськ (Україна); співорганізатор міжнародних конференцій, у т.ч. в Польській Республіці та Литовській Республіці.

Координатор наукової співпраці педагогічного факультету з Інститутом педагогіки Ягеллонського університету (Краків, Республіка Польща).

Учасник всеукраїнських і міжнародних конференцій (Нідерланди, Польща, Іспанія, Угорщина, Словаччина, США, Литва, Грузія), серед яких: 37-а щорічна конференція «Нові Аппалачі: відомі реалії та можливості» (Хантінгтон, Західна Вірджинія, США, 2014), міжнародна академічна конференція “Освітні послуги та їх педагогічне дослідження” (організована в рамках святкування 50-річчя Інституту педагогіки Ягеллонського університету у Кракові) (Республіка Польща, 2019), міжнародна конференція з нагоди 10-ї річниці Східного партнерства «Сприяння спільним цінностям через освіту та культуру» (Тбілісі, Грузія, 2019), міжнародний воркшоп для вчителів в Університеті Твенте в рамках проекту програми ЄС Next-Lab (Нідерланди, 2019).

Організатор навчальних тренінгів, курсів з підвищення кваліфікації для педагогічних працівників закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти, а також викладачів університету.

Державні та відомчі нагороди: грамота Івано-Франківської ОДА (2006), грамота Головного управління освіти і науки Івано-Франківської ОДА (2010), грамота ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» (2014), грамота департаменту освіти і науки Івано-Франківської ОДА (2015), Почесна грамота Івано-Франківської ОДА (2015), обласна педагогічна премія імені Мирослава Стельмаховича (2015), Почесна грамота Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Львівській області (2016), Почесна грамота Національної академії педагогічних наук України (2018).

Пошуковий профіль Будник О.Б. на порталі НБУВ

ID: 0009390  адреса матеріалу: http://irbis-nbuv.gov.ua/ASUA/0009390

https://scholar.google.com.ua/citations?user=BPhPPWEAAAAJ&hl=uk

https://www.researchgate.net/profile/Olena_Budnyk

ID orsid.org/0000-0002-5764-6748

ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені В. Стефаника»

Педагогічний факультет

кафедра педагогіки початкової освіти

м.Івано-Франківськ, вул.Бандери, 1, 302 каб.

E-mail:  olena.budnyk@pnu.edu.ua

Тел.: +380342-75-09-12