БІЛАВИЧ ГАЛИНА ВАСИЛІВНА

доктор педагогічних наук, професор,

професор кафедри педагогіки початвої освіти

 

 

Персональна інформаціяНаукові соціальні мережіКонтакти

Білавич Галина Василівна − доктор педагогічних наук, професор.

Працює на посаді професора кафедри педагогіки початкової освіти ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»

Освіта вища, Івано-Франківський педагогічний інститут імені Василя Стефаника, 1989; Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, 2000 р.

Загальний стаж роботи 28 років.

Автор понад 300 наукових праць.

 Трудова діяльність:

01.09.1989 – 01.09.1991 – учитель

01.09.1991-01.01.1994 – аспірант

03.01.1994 – 31.08.2000 – науковий співробітник, старший науковий співробітник

01.09.2000 – 01.09. 2004 – асистент, старший викладач

01.09.2004 – 01.04.2007 – доцент кафедри теорії і методики початкового навчання

01.04.2007 – до 2016 – доцент  кафедри філології та методики початкової  освіти Педагогічного факультету ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника».

З 2016  – до нині – професор кафедри педагогіки початкової освіти.

Білавич Галина Василівна свою наукову діяльність розпочала 1994 р. на посаді старшого наукового співробітника Науково-методичного центру «Українська етнопедагогіка і народознавство» АПН України і Прикарпатського університету імені Василя Стефаника. Відтак з 2000 р. і досі працює на викладацькій роботі.

Упродовж останніх років – професором кафедри педагогіки початкової освіти.
Читає для студентів Педагогічного факультету такі навчальні курси: «Основи риторики», «Українська мова за професійним спрямуванням», «Сучасна українська літературна мова», «Українське наукове мовлення», «Виразне читання в початковій школі» та ін.
Дає відкриті заняття та виховні заходи, до проведення яких залучає пересічно понад сто студентів («Іду з дитинства до Тараса», «Воскрес Христос – воскресне Україна», «А ми тую червону калину підіймемо» та ін.).

Видає літературно-мистецькі альманахи, останній («За Україну, за її волю!») побачив світ 2014 р. та був присвячений сучасній героїчній боротьбі українців за свою незалежність та суверенітет. Протягом 2009-2014 рр. у Педагогічному інституті організовувала творчі студентські конкурси: «Віват, університете!», «Учителю, я з іменем Твоїм…», «Свою Україну любіть», «З журбою радість обнялись», «Герої Небесної Сотні», «За Україну, за її волю…», «А ми тую червону калину підіймемо», спрямовані на розвиток літературних здібностей студентів, формування в них патріотизму, громадянської позиції, національної свідомості.
Керує науковим гуртком «Стилістика наукового тексту», у якому працює близько 20 студентів, які виступають на наукових студентських конференціях у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника, беруть участь у міжнародних наукових конференціях та публікуються у вітчизняних та міжнародних виданнях.

Працює над проблемою формування мовної особистості майбутнього вчителя, видає стіннівку «Говорімо українською правильно!», разом з гуртківцями підготувала словники «Говорімо українською правильно!», «Наголошуймо правильно!», «Діалектне багатство Карпатського краю».
За останніх років підготувала п’ятьох призерів Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, зокрема з української мови і літератури та методики їх викладання (О. Лоїк, Т. Стамбульська, Т. Лисечко), які посіли 3 місце в Кам’янці-Подільському педагогічному університеті імені Івана Огієнка, з освітніх педагогічних наук (педагогіка вищої школи) (Н.Шевчук, Т.Данилюк), які посіли перше місце в  Дрогобицькому педагогічному університеті імені Івана Франка.

Підготувала трьох кандидатів педагогічних наук (Л. Сливка, М. Поп’юк, М. Проц).

Здійснює наукове керівництво аспіранткою та наукове консультування трьома докторантами.

Упродовж 2009-2010 рр. була членом спеціалізованої ради із захисту дисертацій (спеціальність загальна педагогіка та історія педагогіка) у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника. Нині є членом двох спеціалізованих вчених рад із захисту докторських та кандидатських дисертацій.

Автор п’ятьох публікацій, які індексуються у Scopus та Web of Science.

За останніх років видано понад 20 навчально-методичних посібників з української мови, риторики, української мови (за професійним спрямуванням), методики викладання навчальних дисциплін тощо.Головний редактор часопису «Гірська школа Українських Карпат, член редколегії журналу «Молодь і ринок» (Дрогобич), «Медична освіта» (Тернопіль).

З 2016 року очолює Науково-методичний центр «Університет обдарованої дитини», що діє при Науковому парку ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника».

ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені В. Стефаника»

Педагогічний факультет

кафедра педагогіки початкової освіти

м.Івано-Франківськ, вул.Бандери, 1, 308 каб.

E-mail:  halyna.bilavych@pnu.edu.ua

Тел.: +380342-75-09-12