Семінар “Без кордонів: розвиток та підтримка інклюзивної освітньої спільноти в Україні”

3 листопада 2018 р. відбувся семінар “Без кордонів: розвиток та підтримка інклюзивної освітньої спільноти в Україні”, у якому взяли активну участь викладачі кафедри педагогіки початкової освіти. Зокрема, викладач кафедри Сергій Сидорів представив одноіменний проект. Доктор педагогічних наук, професор Олена Будник розкрила проблему використання дослідницьких навчальних середовищ (Inquiry Learning Space) в інклюзивному процесі.
Цікавими були виступи учасників семінару з України та США. Зокрема, вчитель-практик зі спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 8 м. Хмельницького Валентина Маланчій виступила з доповіддю «Команда психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами в умовах закладу освіти: члени команди та їх функції, батьки як рівноправні члени команди». Dr. Brian Abery, Dr. Renáta Tichá (University of Minnesota) ознайомили присутніх із реаліями та практикою впровадження інклюзивної освіти в США. У фокус-групах освітян, батьків, студентів з Івано-Франківська та регіону відбулося обговорення успіхів і бар’єрів на шляху впровадження практик інклюзивної освіти.
Як зазначила завідувач кафедри педагогіки початкової освіти Марія Оліяр, такі семінари – шлях до інтеграції педагогічної науки і практики успішного впровадження інклюзивної освіти в Україні як європейській демократичній державі.