Духовний відпочинок викладачів та студентів у Зарваниці

Викладачі та студенти педагогічного факультету, за ініціати доцента кафедри педагогіки початкової освіти М.С. Копчук-Кашецької, відвідали одну з найбільших подільських святинь Української греко-католицької церкви –Марійський духовний центр «Зарваниця».

Розпочалося паломництво Божественною Літургією у малій базиліці Зарваницької Матері Божої. Відтак, традиційно відбулося освячення води та панахида за героями, які віддали свої життя за незалежність та кращу долю рідної землі. На завершення паломники молилися на Хресній дорозі, відвідали «Український Єрусалим» та інші святині Марійського духовного центру.

Унікальний комплекс «Український Єрусалим» містить досконало відтворені копії будівель християнських пам’яток Єрусалиму. Центральна споруда – Гріб Господній, де, відповідно до Євангелія, був похований Ісус Христос після розп’яття й воскрес на третій день. Увесь комплекс оточений високими й товстими мурами, що уособлюють древні оборонні мури Святої Землі. Також відтворено Голгофу – гору, на якій розп’яли Христа; Оливний сад, де Ісус молився перед арештом; Сходи Покаяння (Святі сходи), якими Христос підіймався на суд до Пилата; купіль Ветезда, де оздоровлювалися хворі; Левові (Ліонські) ворота та Вежу Давида. Це – чудотворне місце, яке уже сотні років кличе до себе християн.

Довідка.

Серед красивої і чарівної природи Поділля розташоване село Зарваниця. Зараз це місце відомо завдяки Зарваницькому Марійському монастирю – головний духовний центр Греко-Католицької церкви. Письмова згадка про монастир датується 1458. Археологічні дослідження стверджують, що в цьому місці знаходилося трипільське і скіфське поселення близько 3000 років до н.е.

Народний переказ оповідає про київського монаха, якому тут явилася уві сні Діва Марія і повеліла заснувати монастир. Також тут знаходиться оригінал чудотворної ікони Божої Матері Зарваницької (1240) – однієї з найдавніших в Україні, Священне джерело, біля якого з’явилася Божа Матір і інше. Татари кілька разів розоряли монастир, але ікону вдалося зберегти. Папа Пій IX коронував ікону в 1867 р., після цього монастир стає великим центром паломництва.