Акція «Пізнай глибше українську мову!»

21 лютого у Міжнародний день рідної мови студенти першого курсу напряму підготовки «Початкова освіта» улаштували  акцію «Пізнай глибше українську мову!». Oрганізатори флешмобу Мар’яна Перчик, Аліна Ципердюк, Любов Фіртась, Надія  П’ятка, Тетяна Бобецька, Марія Пилипів нагадали студентам, викладачам, працівникам педагогічного факультету про багатство, важливість української мови, її провідне місце з-поміж світових мов, роль і значення для українства. Мета акції – висловити  пошану  та  любов  до  української мови, України, пізнати глибше рідну мову. Знати, берегти  і  примножувати рідну  мову – це  обов’язок кожного! Майбутні педагоги озвучили та популяризували вислови про українську мову видатних українських письменників, державних і громадських діячів, учених зі світовим іменем:

«Українці – стародавній народ, а мова їхня багатша і всеосяжніша, ніж персидська, китайська, монгольська і всілякі інші» (Евлія Челебі).

 «А на москалiв не вважайте, нехай вони собi пишуть по-своєму, а ми по-своєму. У ïх народ i слово, i у нас народ i слово. А чиє краще, нехай судять люди»(Тарас Шевченко).

“Передмова до нeздiйсненного видання “Кобзаря”«Навіть така сувора наука, як кібернетика, і та знайшла в українській мові свою першодомівку, адже маємо факт унікальний – енциклопедія кібернетики вперше в світі вийшла українською мовою в Києві» (Олесь Гончар).

 «Поки живе мова – житиме й народ, яко національність … От чому мова завжди має таку велику вагу в національному рухові, от чому ставлять її на перше почесне місце серед головних наших питань» (Іван Огієнко‎).

«Я дуже люблю … народну українську мову, звучну, барвисту й таку м’яку» (Лев Толстой).

«Скільки української мовної території, стільки й української державності» (Іван Заєць).

«Нації вмирають не від інфаркту.

Спочатку їм відбирає мову» (Ліна Костенко).

“Я ще можу не противитись, коли ображають мене як людину, але коли ображають мій народ, мою мову, мою культуру, як же я можу не реагувати на це?”(Михайло Коцюбинський).

Однак недостатньо тільки пишатися рідною мовою, її треба ґрунтовно вивчати, дбати про чистоту та нормативність. Активісти гуртка «Мовні екологи» (керівник – д.п.н., проф. Галина Білавич), студенти групи ПО-12, започаткували акцію «Розмовляймо українською правильно!», яка триватиме впродовж навчального семестру. Місія мовних екологів – допомагати всім небайдужим очищувати довкілля від мовленнєвих покручів та негараздів.

«Як парость виноградної лози,

Плекайте мову.

Пильно й ненастанно

Політь бур’ян. Чистіша від сльози

Вона хай буде».

(М.Рильський)

Отже, полімо разом бур’ян!

Інформацію підготувала професорка кафедри Г.В.Білавич