«Найгірший в історії людства» 2020-й став одним із найбільш успішних для кафедри педагогіки початкової освіти

Відійшов в історію 2020-й – дуже нелегкий (американський журнал Time визнав його найгіршим в історії людства), але водночас і незабутній відтинок нашого життя. Щоразу, звертаючи погляд у минуле, замислююся над тим, що зроблено, досягнуто. І несподівано для самої себе усвідомлюю: 2020-й був дуже успішним для нашої кафедри, сповненим яскравих подій і вагомих успіхів.
Багато чого було в цьому році для нас уперше, у багатьох напрямах працювали відповідно до абсолютно нових сучасних вимог, ускладнених умовами пандемії.
Безумовно, найголовніше досягнення всього нашого колективу – акредитація освітньо-професійної програми «Початкова освіта» першого (бакалаврського) рівня (гарант – доцент Кіліченко О.І.). Принагідно згадаємо і про нещодавню акредитацію освітньо-професійної програми «Середня освіта (українська мова і література) другого рівня вищої освіти за спеціальністю 014 Середня освіта (гарант – д.п.н., професор М.П. Оліяр).
Другою важливою перемогою стало включення журналу «Гірська школа Українських Карпат» до Переліку наукових фахових видань України, категорія «Б». За цим досягненням – тривала напружена робота членів редколегії, літературних і технічних редакторів.
Успішною стала вступна кампанія 2020 р. завдяки подвижницькій праці в умовах карантину доцентів кафедри Любомири Ілійчук, Галини Русин, Олега Довгого, старшого лаборанта Наталії Котурбаш.
Уперше викладачами кафедри опубліковано за ОДИН звітний рік 25 статей у виданнях, що входять до міжнародних наукометричних баз даних Scopus і WoS, а коли зважити, що багато статей підготували авторські колективи, то загалом викладачі кафедри опублікували результати своїх наукових досліджень у таких виданнях 34 рази. А крім цього – 5 монографій, 69 статей у фахових виданнях України, 24 підручники і навчальні посібники та багато іншого. Маємо також 102 публікації праць студентів під керівництвом наших викладачів.
У 2020 р. захищено кандидатську (К.В. Фомін) та докторську (О.П. Цюняк) дисертації. Таким чином, ми вперше за останні кілька років стали кафедрою, де чисельність працівників з науковим ступенем становить 100%. Склад кафедри поповнився ще одним професором (М.П. Оліяр).
Ми вже звикли, що найвищий щабель рейтингу викладачів педагогічного факультету займає саме член нашої кафедри, цьогоріч – д.п.н., професор Г.В. Білавич (1-е місце), а загалом 40% викладачів – у першій двадцятці.
Двоє викладачів кафедри – доценти Любомира Ілійчук та Олексій Воробець – стали експертами Національного агентства із забезпечення якості освіти.
Цього року маємо орденоносицю: нагороджено високою державною нагородою – орденом княгині Ольги III ступеня – доктора філологічних наук, професора Ольгу Деркачову. Крім цього, Ольга Сергіївна отримала гран-прі ІІІ Всеукраїнського літературного конкурсу малої прози імені Івана Чендея, а також нагороду молодої і дитячої Коронації Слова-2020.
Старший лаборант кафедри Н. Котурбаш стала стипендіаткою Фонду Інституту Східноєвропейських досліджень, отримала подяку міського голови Івано-Франківська.
Завдяки успішній організації доцентом Катериною Фомін навчання на платформі COURSERA студенти педагогічного факультету отримали 227 сертифікатів, викладачі кафедри педагогіки початкової освіти – 39 сертифікатів.
А ще – проведення та співорганізація 4 конференцій, низка уже традиційних для кафедри заходів (ХХ ювілейний радіодиктант національної єдності, “Цікаві канікули-2020” в Університеті обдарованої дитини, участь у телепередачах, літературно-педагогічні бранчі, онлайн зустрічі зі старшокласниками Західної України та багато іншого).
І все це – про «найгірший в історії людства» 2020-й. Виходить, таки правда, що і НА МОРОЗІ МОЖУТЬ РОЗЦВІТАТИ КВІТИ! Але за умови, що ці квіти – в надійних працьовитих руках великих трудівників – викладачів кафедри педагогіки початкової освіти (прошу пробачити за те, що не можу в невеликому дописі назвати всіх).
Тож бажаю нових великих звершень моїй дорогій серцю кафедрі у НОВОМУ ЩАСЛИВОМУ 2021-му році!!!!