Круглий стіл «Василь Стефаник: повернення в минуле з погляду майбутнього»

22 квітня 2021 року з ініціативи завідувача кафедри педагогіки початкової освіти професора М.П.Оліяр в рамках Всеукраїнської науково-практичної конференції «Психолого-педагогічні аспекти творчості Василя Стефаника (до 150-річчя від дня народження» було проведено завершальний Круглий стіл «Василь Стефаник: повернення в минуле з погляду майбутнього» за участю доктора філологічних наук, професора кафедри української літератури Прикарпатського університету, автора численних наукових праць, одного із провідних стефаникознавців України – дослідника основ художнього мислення Василя Стефаника та автора  роману  про Василя Стефаника „У своїм царстві…” – Романа Володимировича Піхманця.

У вступному слові завідувач кафедри педагогіки початкової освіти, професор М.П.Оліяр підвела підсумки конфереції. Вона зазначила, що на конференції виступили відомі вчені разом зі своїми студентами, учителі-практики зі своїми учнями,  прозвучали різні погляди на  проблеми, висвітлені Василем Стефаником. Дуже важливо, що кожен присутній відчув: Василь Стефаник з нами, з кожним із нас, бо в кожному зачіпає якусь невидиму струну болю, надії, любові, чогось вічного, людського, невмирущого. І що недаремно згорав, пишучи свої твори, і недаремно гострив слово на кремені своєї душі.

Професор Р.В.Піхманець ознайомив присутніх із основними напрацюваннями науковців Прикарпатського університету в галузі стефаникознавства,  а також напрямами підготовки до святкування ювілею Василя Стефаника. Відомий науковець відповів на численні запитання присутніх викладачів, студентів, учителів та учнів ЗЗСО, які стосувалися унікальності постаті Василя Стефаника та його творчості, спільного й відмінного у творчості Т.Шевченка і В.Стефаника, взаємин В.Стефаника та І.Франка, різних етапів життя і творчості письменника, його громадсько-політичної діяльності.

На завершення зустрічі професор М.П.Оліяр подякувала Романові Володимировичу за змістовну і пізнавальну зустріч, побажала нових глибоких наукових досліджень життя і творчості Василя Стефаника та висловила сподівання на майбутні цікаві зустрічі.