Професорка кафедри педагогіки початкової освіти Деркачова О.С. взяла участь у передачі «Про головне в деталях» (ОТБ «Галичина»), присвяченій 180-річному ювілею Михайла Драгоманова.

Професорка кафедри педагогіки початкової освіти Деркачова О.С. взяла участь у передачі «Про головне в деталях» (ОТБ «Галичина»), присвяченій 180-річному ювілею Михайла Драгоманова. Серед питань, що обговорювалися, буди такі: постать Драгоманова на тлі епохи ХІХ століття, громадівський федералізм-соціалізм, бачення істориком майбутньої національної української держави, діяльність Драгоманова в поширенні надрукованих ним у Женеві книжок та підручників, вплив науковця на українську молодь.

            Ольга Деркачова розповіла про роль Михайла Драгоманова у формуванні Івана Франка та Лесі Українки. Адже, незважаючи на світоглядні протиріччя, Франко високо оцінив роль історика у тогочасному просторі: «Без знання того, що навколо діється, без тямущих провідників, без книжок, без породи і заохоти ми йшли наосліп, читали, що впало в руки і не знали, що зробити з тими хлопськими, що у нас були принесені з батьківського дому, і з тим невеличким занням народного життя, котре ми з сіл принесли до Львова… Отут-то в великій пригоді нашому поколінню став Драгоманов. Друкованим словом і листами він почав впливати на нас, вказуючи нам інший, ширший світ, поза тісними межами Галичини».

            Передачу можна переглянути за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=6ZxEKJwaGxE