ІНТЕГРОВАНЕ ЗАНЯТТЯ ДЛЯ МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ

Слово – як ліки. Допомагає, коли сказане від душі
Олександр Захаренко

Живемо у складний час і віримо у нашу перемогу. В умовах військового часу викладачі і студенти тримають оборону на освітньому фронті, дбають про честь своєї професії і на шляху до Перемоги сумлінно виконують свої обов’язки.
01 травня 2022 року на базі педагогічного факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника у рамках вивчення навчальної дисципліни «Етнопсихологія» відбулося інтегроване заняття на тему «Національно-культурна специфіка мовленнєвого спілкування українців». Учасниками заняття стали здобувачі вищої освіти педагогічного факультету. Модераторами заходу виступили – докторка педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри української мови і літератури Сумського державного педагогічного університету імені А.С.Макаренка Олена Семеног; докторка педагогічних наук, доцентка, професорка кафедри педагогіки початкової освіти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Оксана Цюняк.
Зустріч розпочалася вшануванням загальнонаціональною хвилиною мовчання світлої пам’яті воїнів, полеглих під час виконання бойових завдань із захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, мирних громадян, які загинули унаслідок збройної агресії російської федерації проти України.
Приємним для студентів було знайомство із професоркою Оленою Миколаївною Семеног. Під час заняття студенти мали чудову нагоду почерпнути «живого слова» із мовознавчої скарбниці українського народу. За переконаннями Олени Миколаївни, мова є найдорожчим скарбом, українського народу, що формує й визначає свідомість, виховує особистість, творить історію, українську культуру. Бо саме «Через матрицю рідної мови пізнаємо світ, і це українськомовне пізнання є безперевним. (Любов Мацько)». У своєму виступі Олена Миколаївна актуалізувала проблему національно-культурної специфіки мовленнєвого спілкування українців. Професорка зазначила, що мова має свій національний дух і відображає національну діяльність, буття, вона твориться у процесі спілкування і життєдіяльності. Мова є віддзеркаленням світогляду народу та його вдачі.
За переконаннями Оксани Петрівни Цюняк, нині важливо формувати у молоді патріотичну свідомість, почуття вірності та любові до Вітчизни, єдиної державної мови, турботи про благо свого народу, готовності до виконання громадянського і конституційного обов’язку із захисту національних інтересів, цілісності, незалежності України. На завершення заняття присутні переглянули відеопрезентацію студентських творчих робіт з яскраво вираженою патріотичною тематикою.

УСЕ БУДЕ УКРАЇНА! СЛАВА УКРАЇНІ!