Лекція доктора Яна Склодовського та презентація нової Книги про Гуцульщину

Викладачі Прикарпатського університету (Марія Оліяр, Лідія Плетеницька та ін.) прослухали лекцію польського ученого, доктора гуманітарних наук Варшавського університету Яна Склодовського, поєднану з презентацією книги «Рафайлова – гуцульське село у Східних Карпатах», яка відбулася в Центрі польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську (ЦПКіЄД).

Подія відбулася в рамках циклу зустрічей з історією у співпраці з Товариством „ResCarpathica”.Учений розповівцікавіфакти з історії села Рафайлової (сьогодні Бистриця – село Надвірнянського району Івано-Франкіфвської області), продемонстрував давні фото, листівки з життя і побуту гуцулів, зображення історичних пам’яток, багато з яких уже втрачені.

На лекції були присутні педагоги гірської загальноосвітньої школа I—III ступенів, з якими мали конструктивну бесіду прикарпатські науковці щодо майбутньої співпраці в рамках проекту «Гірська школа. Стан. Проблеми. Перспективи розвитку».

Презентована книга Яна Склодовського містить багатий архівний матеріал та сучасні фотографії. Це одночасно мандрівка важливим пунктом на мапі „гуцульської Атлантиди”, яким є Рафайлова, та авторське бачення реконструкції частини давнього і єдиного у своєму роді на видноколі нашої збірної пам’яті.

Примітка:

Ян Склодовський – учений, фотограф, публіцист, турист, дослідник, член Товариства істориків мистецтва, Голова Товариства „Res Carpathica”. Співпрацює з Інститутом історії та Інститутом ПАН, Міністерством культури та національної спадщини, Музеєм незалежності та Домом зустрічі з історією у Варшаві. Відбув понад 60 дослідницько-інвентаризаційних подорожей у Литві, Латвії, Словаччині та в Україні. Є автором понад ста статей та багатьох фотовиставок у Польщі і за кордоном, які присвячені землям та культурній спадщині східних теренів давньої Речі Посполитої. У 2009 році отримав високу відзнаку „Заслужений для польської культури”.