Університет обдарованої дитини відсвяткував День вишиванки з дітьми переселенців вимушено переселених осіб

19 травня 2022 року студенти-волонтери та учні-волонтери Університету обдарованої дитини (УОД) разом із його очільницею проф. Галиною Білавич завітали до дітей вимушено переселених осіб в Івано-Франківську.
Студентки групи ПО-11 Олександра Ханас та Юлія Літвін, учениця 7-А Католицького ліцею святого Василія Великого Софія Савчук влаштували цікаву розвивально-навчальну програму для малечі та молодших школярів.
У наметі UNICEF «Дитячі точки – СПІЛЬНО», розташованому біля Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка, зібралася не тільки дітвора віком від чотирьох до восьми років, а й батьки, активісти проєкту «Дитячі точки – СПІЛЬНО», що впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), декан факультету філології, проф. Роман Голод та ін. Це ті, хто сьогодні усвідомлює, що за умов російсько-української війни діти – найбільш уразлива група українства, яка потребує допомоги. Адже важливо не тільки зберегти життя дітей, захистити їхні права, уберегти дітей від шкоди, а й дати їм дитинство, у якому вони будуть захищеними, здоровими, освіченими, національно-свідомими.
А ще важливо дати дітям рівні можливості реалізувати свій творчий потенціал, природні здібності, формувати в них національно-мовну картину світу. Засобів для цього є достатньо. Саме в такому вимірі активісти Школи мовних екологів УОДу (очільник – проф. Галина Білавич, студентки Олександра Ханас та Юлія Літвін, учениця Софія Савчук) підготували систему змістовних різновидових занять, спрямованих на формування юної особистості як еколога української мови. Національно-патріотичне й громадянське звучання мали всі творчі завдання, які захоплено виконували як діти, так і дорослі. На початку зустрічі Галина Білавич розповіла про Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, про патрона університету, познайомила дітей із діяльністю УОДу, Школи мовних екологів, присутні переглянули тематичні відеосюжети.
Студентка Олександра Ханас ознайомила присутніх з історією свята, наголосила на ролі в запровадженні Дня вишиванки студентства, повідомила про цікаві факти про українську вишивку.
Логічним продовженням розповіді стали розмальовування орнаментів, вишиванок під спів американської співачки українського походження Квітки Цісик та розповідь про цю талановиту співачку, яка прославила Україну на американському континенті. Малеча та молодші школярі, які постійно долучалися до заняття, активно включилися в роботу. Понад те, вони не тільки створювали національний костюм чи український орнамент, а й малювали Україну, вкладаючи у свої малюнки всю щиру дитячу любов, адже малюнок свій творили як подарунок для українського воїна, який сьогодні захищає незалежність України, бореться з російським окупантом. Туди, на передову, івано-франківські волонтери доправлять майстерно розмальовані візерунки української вишиванки Марійки з Харкова, Варвари з Краматорська, Зоряни, Софії, Охріма, Віталія, Єви з Києва та десяток інших. У цих малюнках – уся любов до тих, хто забезпечує сьогодні мир і спокій на Прикарпатті, а також уклінна довічна подяка всього українства. Вони стануть оберегом для воїнів.
Не менш захоплено працювали діти над створенням браслета з українською символікою – подарунка мамі, чий день святкували нещодавно, у першу неділю травня. Студентка Юлія Літвін навчала цього мистецтва не тільки малюків, а й дорослих: усі активно включилися до рукомесництва. І невдовзі на дитячих ручках красувався блакитно-жовтий майстерно виплетений зі стрічок браслет як символ незнищенності української нації.
Упродовж цього заняття волонтери провели з дітьми інтерактивну гру «Знайомство», спрямовану на формування мовленнєвого етикету. Діти повинні були привітатися із сусідом/сусідкою, назватися, розповісти про себе, сказати сусідові/сусідці комплімент. Надзвичайно приємно було чути, які добрі, щирі слова дарують один одному незнайомі досі юні українці, які опинилися волею долі 19 травня 2022 року в наметі UNICEF «Дитячі точки – СПІЛЬНО», що в Івано-Франківську. Так народжується всеукраїнська єдність, що зветься юна Україна. І їй бути завжди!